Sajan Singh Daliwal

Hetsig och glad skrothandlare i Machiwara

Description:

Namn: Sajan Singh Daliwal
Yrke: Handlare
Ålder: 49

Ägodelar:

Skjorta
Väst
Turban
Byxor

Otaliga varor

Bio:

Sajan Singh Daliwal är av sikhisk härkomst och föddes i Punjabregionen 1879 som son till ett par kringresande sikher som tjänade sitt levebröd genom byteshandel och diverse olika tjänster, allt från att slipa knivar till att åkerbruk till prostitution. Familjen var inte så mycket en familj som en affärssammanslutning där pengar var allt.

Redan när han lärde sig att gå klurade hans far och mor ut sätt att tjäna pengar på sin son. En vanlig syssla för honom var att plocka kvistar och örter längst vägen medan de färdades mot nästa by, vilka hans far sedan samlade ihop och sålde till byborna för en spottstyver. När han blev äldre fick han ofta dra den vagn fylld med olika varor och den skrot som hans familj anskaffat sig.

Vid 19 års ålder mördades dock hans familj av banditer medan Sajan hade gått in i skogen för att jaga småvilt. Han begravde sina föräldrar och sin syster och fortsatte att vandra.

1905 slog han sig ned i byn Machiwara då han helt enkelt inte orka släpa sin egenförskaffade vagn med varor längre. Han började med att sälja sina varor från ett provisoriskt stånd på torget för att sedan lyckas förskaffa sig ett hus i byn efter att den tidigare ägaren överlämnat det till Sajan vid ägarens död. Därifrån började han köpa och sälja diverse varor och kuriosa.

han butik var gav inte mycket avkastning men höll honom i alla fall flytande och han gifte sig strax efter att han anskaffat huset. Där de levde tillsammans och sålde skrot ifrån ända fram till 1922 då hans affär blev förstörd i den strid där kulten som plågat byn drevs ut. Den brittiska man som hade orsakat skadan på hans affär gav honom 100 pund i ersättning. En summa som vida översteg affären och även husets värde. Med sin nya förmögenhet och sin butik i spillror bröt Sajan och hans familj upp från Machiwara och flyttade in till Lahore där de försökte skaffa sig en drägligare tillvaro.

Sajan Singh Daliwal

Mu Sangs profetia Mr_Walter_Corbitt